‘American Dream’ herkesi içine sürükleyen; hayallerle, umutlarla dolu rüya. Özellikle yabancı film izlemeyi seviyorsanız, bu rüya içinizde büyür de büyür. Buraya gelmek istiyorsanız öncelikle ‘Neden?’ ve ‘Niçin?’sorularını sormalısınız kendinize.
Dil Okulu
Gelmek isteyenler genellikle dil okulu macerası yaşamak için yola çıkıyor. Eğer sorumun cevabı sadece ‘Dil Okulu’ ise biraz daha rahatsınız demektir. İngilizcenizin düzeyine göre bir zaman belirlemeniz gerekiyor. Mesela ingilizceniz sıfırsa iyice öğrenip adapte olmak için en az 2 sene burada kalmanız gerekebilir. Çünkü hiçbir şey kitaplarda öğrendiğimiz gibi değil arkadaşlar! Ne konuşulanlar ne de yazılanlar. Bizdeki dil kıvraklığı burada da oldukça fazla. Tahmin yürütmeye çalışıyorsunuz ama sonuç hep farklı çıkıyor:) Şu şekilde bi kriter geliştirebiliriz; bi film ya da dizi izlediğinizde eğer altyazıya (ingilizce altyazı dahil) ihtiyaç duymuyorsanız siz buraya zaten tatile geliyorsunuz demektir :)Kendinizi ölçmek için film izleyin ve bakın. Yüzde kaçını anlıyorsunuz kontrol edin. Konuyu anlayıp anlamamanız önemli değil, direkt konuşmalara yoğunlaşın. Eğer yüzde 80’den az anlıyorsanız en az bir sene buradasınız. Bir sene dememin sebebi şu; ilk başta bi utangaçlık oluyor, hemen adapte olamıyorsunuz. Konuşmaya ve çabalamaya zamanla başlıyorsunuz. Bu da minimum 2-3 ay sürüyor. Sakın ola üç aylık bir dil okuluna gelmeye kalkmayın. Hemen biteceği için hiçbir şey anlamayacaksınız. Onun yerine iki-üç ayı tatil olarak geçirin. Parkta, sokakta, cafede biriyle tanışıp konuşsanız size o süre içerisinde daha çok yardımı dokunacaktır.
Yeni bir hayat
Tasımı tarağımı toplayıp kaçıcam buralardan deyip Amerika’ya mı gelmek istiyorsunuz? İyi düşünün! Bana kalsa hiç düşünmeden atlayın gelin:) Ama düşünmeniz gereken ve öncesinde yapmanız gereken hazırlıklar var. Çünkü Amerika ülkesinde kalıcı insan pek istemiyor. He Meksikalıysanız ve ucuza çalışırım diyorsanız, size açılmayan kapı yok. Ya da büyük bir talihli olarak GreenCard size çıkmadıysa! En büyük tavsiyem eğer Türkiye’den iş bulabiliyorsanız, daha buraya gelmeden ayarlamanız sizin için büyük avantaj olur. Buraya geldikten sonra çalışma izni almak sandığınız kadar kolay değil. Eğer öyle bir imkanınız yoksa 4 seçeneğiniz var:
1) Ögrenci Vizesi: Ögrenci vizesi’yle gelip ‘öğrenci’ adı altında yaşamak. Çok zorlu iş, baştan uyarayım. Birincisi çalışma izniniz yok. Amerikan şirketlerinde iş bulmanız, özellikle ilk zamanlar neredeyse imkansız. Mükemmel bir İngilizceniz yok, köyden indim şehre modundasınız. Kısacası aranan bi eleman değilsiniz:D Ama bi yerden başlıyor insan. Genellikle Türk restoran, market ya da cafelerinde iş bulabiliyorsunuz. Bu aslında sizin pişmeniz için büyük bir basamak. Türklerle olmanız sizi dil konusunda engelliyor o başka, ama iş dışında Türklerle takılıp takılmamak sizin elinizde. İnsanların deneyimlerinden, yaşadıklarından ders alabilirsiniz ama sakın unutmayın o siz değilsiniz, siz de o değil. Herkesin şansı, yolu kendine. O kadar saçma sapan hikayeler, hatalar dinlemiştimki ilk geldiğimde, hiçbirini kafama takmadım. Biliyorumki bizim millet hava atmayı, ‘İşte ben böyle kötü yollardan geçtim ama şu an buralardayım, hepsini kendim başardım’ gazlarını seviyor. Yok öyle bi dünya arkadaşlar. İlk defa Amerika’ya gelen birine en anlatılmayacak, umut kırıcı cümleler falan… Dinlemeyin. Kendinize güvenin ve akışına bırakın! Öğrenci adı altında yaşamak dedik; peki nedir bu? Sürekli okuyor olmanız şart demek! Bi zaman sonra en ucuz okulları araştırıp duruyosunuz. Çünkü en ucuz okul üç aylık 970 dolar. Ooo baya ucuzmuş dediğinizi duyar gibiyim. Ama burada çalışıp üç kuruş kazanınca öyle olmuyor. Sözüm zengin meclisinden dışarı tabisi ? Okula, haftada en az 18 saat gitmeniz gerekiyor. Deli gibi yoklama yapıyorlar. 15 dakika geç mi geldin hop yarım gün yoksun. 30 dakika geç mi geldin hop tüm gün yoksun. Böyle olunca günde ikiye bölünüyorsunuz. Sabahları çalışıp akşamları okula koşturuyorsunuz. 9-5 arası çalışsanız akşam okulunuz 6-10 arası olsa, 11’de evdesiniz.Tabi bunlar kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Mali durumunuzla ters orantılı. Az paranız varsa çok, çok paranız varsa az çalışırsınız. Okul hayatınız, Amerika sınırları içinde olduğunuz müddetçe devam etmek zorunda. Aksi taktirde kaçağa düşüyorsunuz. Üç ay sonunda size bir ay tatil veriyorlar. Eğer ki üç ay sonunda başka bir okula transfer olmayı düşünüyorsanız bu tatil süresi iki aya çıkıyor. Böyle böyle gittiği yere kadar gidiyor:)
2) Turist Vizesi: Turist vizesi’yle geleceklerdenseniz, hayat size daha kolay olacak diyemicem. Turist vizesiyle gelip yeni bir hayata başlamak, sıfırdan 6 ayda ingilizceyi sökmek kadar zor. Turist vizesi alıyorsunuz, atıyorum size 10 senelik vize veriyor konsolosluk. Bu demek değilki siz 10 sene boyunca kafanıza göre takılıp, yaşıyorsunuz. Bir sene içerisinde maksimum 6 ay ülke içerisinde olabilirsiniz. Yani 6 ay Amerika 6 ay Türkiye. Bu durumda hayat kurmak kolay değil. Eğer gözünüzü baya kararttıysanız kaçak durumuna düşmeyi göze alabilirsiniz. Ama herhangi bir seyahatinizde geri dönememe ihtimaliniz yüzde 100 🙂 Tanıdıklarım yok mu? Var, hem de çok var. Onlar burada yaşamayı kafalarına koymuş insanlar. Genede buraya hayat kurmaya gelecekseniz turist vizesi almanızı tavsiye etmiyorum.
3) Fake Evlilik: Yeni ticaret dalı olmaya aday. Amerika’da, özellikle New York’ta fazlasıyla yaygın olan, parayla evlilik olayı. Bunun tek sebebi Amerikan vatandaşı olmak. Eğer bir sevgili yapmadıysanız ya da size bedavaya bu iyiliği yapacak ultra iyi bir insan yoksa evlilik size en az 20.000 dolara patlayacaktır. Dikkatinizi çekerim ‘En az’ 40.000’e kadar çıkıyor bu pazar. Üstelik avukat paraları, başvuru formları, müstakbel karınızı/kocanızın memnuniyet harcamaları da cabası. Bu kadar pahalı olmasına rağmen buradaki en popüler yöntem bu. Herkes evleniyor, iki sene sonra boşanıyor. Tamamen formaliteden. İki sene sonra Amerikan vatandaşı oluveriyorsunuz! Ayrıca gay evliliklerde burada yasal oldu, artı puan, hemcinsinizle de evlenebilirsiniz. Çok yaygın olmadığı için zorlu olmayacaktır!
4) Work and Travel: Şiddetle tavsiye ettiğim bi program arkadaşlar! İmkanınız varsa, hala okuyorsanız, mutlaka ama mutlaka ‘Work and Travel’ programıyla gelmelisiniz. Üç ay yeterli bir süre değil belki ama çalıştığınız yerde kalma ihtimaliniz oldukça yüksek. Özellikle çalışma izni veriyor olması, bu programı seçme nedeniniz olabilir. Social Security Number (Sosyal Güvenlik Numarası), Amerika’da çalışmanız için sizde olması gereken numara. Üç aylık bir hesabınız oluyor belki ama o güvenlik numarası ilelebet size özel oluyor.
Bahar Bloha
fakenewyorker.com
You must log in to post a comment.