Home » Featured » Yorum: Antakya’dan New York’a

Yorum: Antakya’dan New York’a

imageDün gece sevgili Antakyam, bütün renklerine bürünüp, bahar gibi, gök kuşağı gibi sevgiyle çıktı geldi New York’a, Antakya Medeniyetler Korosu olarak. Sünnisi, alevisi, katoliği, ortodoksu, yahudisi, ermenisi, türkü, kürdü, süryanisi , kısaca güzel ülkemin güzel insanlarından güzel gönüllü bir grup el ele, omuz omuza, kalp kalbe verip, yüklenip ülkemizin türkülerini, ilahilerini, deyişlerini geldiler dünyanın başkenti diye bilinen New York’a. Her dilden her makamdan söylediler. Hep birlikte söyledik. Hem ağladım, hem söyledim, kimi de davul zurnaya dayanamayıp oynadım oturduğum yerde.

Türkiyenin içindeki küçük New York da burası işte demiştim birkaç yıl önce Hatay, Harbiyeye gittiğimde. Birbirinden farklı giyinen, farklı aksanlarla konuşan, farklı tipleri, farklı inançları olan ama bir arada mutlu mesut yaşayan mütevazi insanlarıyla dikkatimi çekmişti. Yüzyıllardan beri birarada yaşayan farklı kültürler, dinler ve gelenekler saygı ve hoşgörü ile öyle güzel kaynaşmış ki ortaya Antakya çıkmış. Dar yol boyunca dizilmiş hediyelik eşyaclar bu barışık çeşitliliğe ayna tutuyordu. Dokuma kumaştan resimler arasında Meryem ana ve kucağında bebek İsa, Ahmet Kaya, Atatürk, Esad, Che Guevara, Arapça dualar, tezgahta nazar boncukları, haç, hilal ve daha birsürü sembol. Renklilik çok hoşuma gitmişti. Açıkçası Türkiyede hem doğası hem de enerjisi (bir de künefesi) bu kadar güzel biryere daha gittim mi bilmiyorum.

Antakya Medeniyetler Korosu şöyle anlatıyor amacını: “Koro Antakya’da yaşayan üç semavi dine mensup kişilerden oluşmaktadır. Koro içinde rahipler, imamlar, rahibeler, kuyumcular, öğretmenler, öğrenciler, emekliler ve serbest meslek gruplarından kişiler bulunmaktadır. Koronun amacı: özelde Antakya’nın genelde Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlamak halen var olan birtakım güzellikleri herkesle paylaşıp onlara yeni bir ufuk açıp insanlığı doğruya ve güzelliğe çekip medeniyetler arasında köprü oluşturarak evrensel bir dil olan müzikle bir arada tutmayı hedeflemektir.

Umarım hatırlatıcı ve örnek olurlar, önce güzel ülkeme, sonra tüm dünyaya.

Günay Menekşe, New York

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.